Komu tego domowego cuda?! Dziś przychodzę z przepisem na domowe pączki! Nie musicie zastanawiać się, co się skrywa w pączkach z piekarni – tutaj poznacie cały skład tego smakołyku!
SKŁADNIKI:
- 50 ml ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 185 g mąki (100 g pszennej, 85 g ryżowej)
- 25 g cukru
- sól
- 2 jajka
- 85 g masła
WYKONANIE:
rozczyn – wymieszać ze sobą: ciepłe mleko, drożdże, łyżeczka cukru, łyżka mąki, owinąć ręcznikiem i położyć w ciepłym miejscu, poczekać aż drożdże urosną i się całkiem spienią (około 10 minut)
miska – do miski wsypać mąkę, cukier oraz sól.
Dodać rozczyn, a następnie jajka – zmiksować.
Następnie dodać masło i wyrabiać ciasto rękami.
W razie gdyby było zbyt klejące – dodać więcej mąki. Pozostawić pod przykryciem ok. 30 min. do godziny – do wyrośnięcia.
Kolejnym krokiem jest formowanie ciasta – tutaj dowolność: można rozwałkować, wyciąć kółka i w te kółka wkładać różne pyszności (np. dżem) lub tak jak ja: odrywać po kawałku, formować kulki, a następnie wkładać w nie przygotowane słodkości (czyli w moim przypadku: budyń oraz marmolada).
Piekarnik nagrzać do ok. 180 stopni.
Pączki wyłożyć na papiloty bądź papier do pieczenia, wstawić do piekarnika
po 20-25 minutach można wyłożyć z piekarnika
Udekorować można według własnych preferencji: cukier puder, czekolada, jak kto woli.