#przepis na Snickersa po mojemu

SKŁADNIKI

100 g daktyli (ostatnio w promocji w Rossmanie, za ok 2,50 zł)

50 g mąki jaglanej lub pszennej

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

20/30 g masła

30/40 g cukru pudru

20 g proszku budyniowego + 150 g mleka/napoju roślinnego

40 g masła orzechowego

3 łyżki cukru kokosowego/zwykłego/trzcinowego (jak kto woli)

Aromat waniliowy

10/15 g orkiszu (również dostępne w Rossmanie za ok. 3 zł)

👉🏻WYKONANIE

Spód:

1. Miksujemy: masło, mąkę, jajko, cukier puder, proszek do pieczenia.

2. Wylewamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut, w temp. ok. 190 st. Po tym czasie wykładamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Masa budyniowa:

Proszek budyniowy mieszamy z 50 g mleka. Pozostałe 100 g gotujemy w rondelku. Proszek z mlekiem wlewamy do rondelka, gdy mleko zacznie się gotować. Mieszamy do uzyskania budyniowej konsystencji.

Masa karmelowa:

Moczymy daktyle pod gorącą wodą, pozostawiamy na ok. 15 minut. Następnie miksujemy daktyle, cukier, masło orzechowe i dodajemy trochę ciepłej wody. Na sam koniec pokropić aromatem waniliowym, 2-3 krople.

👉🏻FINISZ

Na spód wylewamy masę budyniową, posypujemy orkiszem, a następnie wylewamy masę karmelową. Całość jeszcze raz wrzucamy do piekarnika, ok. 190 st., 15 minut

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s