#przepis na ciacho do kawy

Wpadam dziś z totalną improwizacją! Moje ciacho do kawy! Idealne ciasto na niedzielę lub też… po prostu, na chwilę dla siebie, na popołudnie. Bardzo łatwy i szybki przepis.

SKŁADNIKI:
budyń czekoladowy ok. 12 g + mleko bez laktozy ok. 120 g

herbatniki Krakus (mogą być inne) – u mnie było to 10 sztuk + 1 do pokruszenia

kajmak – ok. 20 g

orkisz – ok 10 g (w Rossmanie dostaniecie za jakieś 3-4 zł)

czekolada Wedel gorzka – 3 kostki

mleko kokosowe/zwykłe mleko – ok 20-50 g (potrzebne będzie do zrobienia polewy z czekolady)

masło – ok. 3 g

Wykonanie:

  1. Układamy 5 herbatników w naczyniu
  2. Robimy masę – 100 g mleka podgrzewamy, 20 g mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Jak 100 g w rondelku zacznie wrzeć, należy wrzucić rozpuszczony proszek w mleku z osobnej szklanki.
  3. Czekamy aż budyń ostygnie, a następnie wykładamy go na herbatniki.
  4. Na masę budyniową wykładamy pozostałe herbatniki, zostawiamy jednak 1 do pokruszenia.
  5. Na herbatniki wykładamy kajmak – smarujemy każdy.
  6. Następnie kruszymy jeden herbatnik i posypujemy ciacho. Potem rozrzucamy orkisz.
  7. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie wrzucamy 3 kostki gorzkiej czekolady. Dolewamy odrobinę mleka/mleka kokosowego, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  8. Studzimy i wylewamy na całość naszego ciacha.

Wkładamy do lodówki na ok. 1-2 h

Im dłużej w lodówce, tym ciacho jest lepsze! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s